Karaman Barosu Disiplin Cezaları

Disiplin Cezaları

07 Haziran 2010 | | Disiplin, Meslek Kuralları | Disiplin Cezaları için yorumlar kapalı

Avukatlık Mesleğinin düzen ve geleneklerini korumak, kanunların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleşmesi ve yüklediği görevleri tam ve şerefli bir biçimde yerine getirmek amacı ile “meslek kuralları” yaratılmıştır.

Avukatlık Meslek Kurallarının bir bölümü Avukatlık kanununda vardır. Bir kısım meslek kurallarıysa Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanmış ve 8-9 Ocak 1971 tarihinde Adana’da yapılan 4.cü Olağan Genel Kurul toplantısı ile kabul edilmiştir.

Toplam Elli maddeden oluşan meslek kuralları, TBB Bülteninin 26 Ocak 1971 tarihli beşinci sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 20 ve 27. maddeler, ileriki yıllarda değişikliklere uğrayarak günümüzdeki haline gelmiştir.

Avukatlık Kanunun 134. maddesi, mesleki düzen ve meslek geleneklerine uymayan avukatlara disiplin cezası uygulanmasını hükmetmektedir. Avukatlık Yasası Yönetmeliğinin 81. maddesinde de aynı nitelikte bir hüküm bulunmaktadır.

Avukatlık Kanunun 135. maddesindeki disiplin cezaları:

Bunlar; Uyarma, kınama, para cezası, işten çıkarma, meslekten çıkarma cezaları olarak sayılmıştır. Meslek kurallarına uymama hali, yukarıda sayılan disiplin cezalarının verilmesine sebep olabilecektir. Bu sebeple, avukatlık mesleğini icra edenlerin, Avukatlık kanunu ve yönetmeliklerine ek olarak meslek kurallarını da bilmeleri gerekmektedir.

Avukatların, meslek kurallarına uygun davranmalarını sağlama görevi Barolara verilmiştir (Av. K. M.95/1).

İşbu yazı http://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=147 linkinden alıntıdır.

Etiketler: , , , ,